• January 3, 2022

Vilka trädgårdsväxter är giftiga för kaniner?

 

Det är såklart superkul att låta sin kanin gå fritt i trädgården på våren och sommaren. Det är hälsosamt för din kanin eftersom det gör att den kan röra sig mer fritt och vara i frisk luft. När du väljer att låta din kanin ströva omkring i trädgården måste du ta hänsyn till vilka växter du placerar. Det finns växter som är giftiga för din kanin. I den här bloggen förklarar vi vilka växter det är.

Följande trädgårdsväxter är giftiga för kaniner:

Fläder/fläderbuske
idegran
Murgröna
Liguster
Rhododendron
svart nattskärm
Liljekonvalj
Iris
fingerborgshandske
lobelia
Bitterljuv
vallört
ragwort
vallmo
Gyllene regn
tomatplantor
Smörblommor
ormbunkar
Växterna som nämns ovan är de vanliga växterna i holländska trädgårdar som är giftiga. Eftersom listan är mycket längre har vi gjort en översikt med alla giftiga trädgårdsväxter. Du kan ladda ner listan här.

Förutom giftiga trädgårdsväxter finns det andra faror som man måste ta hänsyn till, som farliga föremål, andra djur och mat. Läs den här bloggen vidare om du vill veta mer om detta.

Symtom efter att ha ätit giftiga trädgårdsväxter
Skulle det hända att din kanin äter en giftig trädgårdsväxt så finns det alla möjliga olika symptom som du kan känna igen detta på. Några exempel är:

Hudirritation
Vibrera
diarre
Illamående
dåsighet
Andningsproblem
Blåsor i munnen
magkramper
tandproblem
Irritation av slemhinnor
Blindhet
Förlamning
Listan över giftiga trädgårdsväxter listar de symtom som din kanin kan utveckla för varje växt. Du kan ladda ner listan här.

Vilka träd är giftiga för kaniner
Förutom växter finns det även ett antal träd som är giftiga för kaniner. Om du till exempel har ett persika- eller plommonträd (och andra stenfrukter) i trädgården måste du vara försiktig så att löven inte äts upp av din kanin. Blåvätesyra finns i såväl bladen som i kvistarna på stenfrukter, vilket kan vara mycket skadligt.

Vad mer är giftigt för kaniner
Du bör inte bara tänka på växter som är giftiga. Det finns många andra livsmedel som inte är bra för din kanin. Dessa inkluderar:

Mat med mycket socker
Choklad
Mejeriprodukter som yoghurt och keso
potatisar
Lök
Gräslök
purjolök
Avokado
isbergssallad
Zucchini
Vitlök
Rabarber
bönor
Ärter
Rabarber
Majs
Rödkål (och annan fast kål)
groddar
Nyklippt gräs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *