• January 31, 2022

Vad behöver du för att skydda mot frost i trädgården?

När vintern kommer blir det mycket kallare ute och det går inte en vinter utan att det inte fryser. Speciellt om det kommer att träffa kvicksilver långt under noll måste du skydda olika föremål. Om du inte gör detta kan de skadas eller gå sönder. I den här bloggen förklarar vi vilka föremål du behöver för att skydda mot frost och hur du gör detta. Gör du det här ordentligt förhindrar du att det går sönder och att du kommer att njuta av det länge.

Följande måste skyddas mot frost:

Växter som inte är härdiga eller vintergröna
Olivträd
trädgårdsredskap
Trädgårdsslang
utvändig kran
(Obearbetat) trä
Glas
Kuddar och mattor
BBQ
Strand parasoll
Läs vidare för att ta reda på hur du bäst skyddar ovanstående mot frost.

Växter
Det kanske mest uppenbara är växterna i trädgården. Växter kan ha olika egenskaper. Tänk till exempel på växter som bara blommar i ett år och sedan måste du ta bort från trädgården och växter som är tåliga och vintergröna. Som tur är finns det också gott om växter som du kan skydda mot frost så att du kan njuta av dem i många år. Eftersom detta förtjänar lite mer text och förklaring har vi skrivit en speciell blogg om hur du kan skydda dessa växter mot frost. Så läs vår blogg Så skyddar du dina växter mot frost plus användbara tips.

Olivträd
Ett olivträd tål en del frost, men måste skyddas när det fryser under en längre tid. Olivträd är ofta ett skyltfönster i trädgården och kostar mycket mer jämfört med andra växter. Vi har därför ägnat en omfattande blogg åt att skydda ett olivträd mot frost. Nyfiken? Läs då vår blogg Så skyddar du ett olivträd mot frost.

Trädgårdsslang
Trädgårdsslangen kan gå sönder om det blir frost ute. När slangen är helt full med vatten och den fryser, kommer den att expandera. Med tiden kommer slangen att slitas ut eller till och med gå sönder. Detsamma gäller anslutningen till kranen och sprayhuvudet. För att undvika att trädgårdsslangen går sönder är det bäst att tömma den helt först. Placera sedan trädgårdsslangen på en plats där den inte fryser.

trädgårdsredskap
Under hela året är det viktigt att förvara dina trädgårdsredskap efter användning, speciellt när vintern kommer. De flesta trädgårdsredskap är gjorda av (hård) plast, trä och metall. Tänk till exempel på en spade med trähandtag, en kratta med ett hårt plasthandtag eller en vattenkanna av plast. När trä utsätts för regn eller snö och det därefter fryser, kan träet spricka med tiden och bli mindre starkt, med resultatet att det spricker och/eller spricker. Metall rostar om den (ofta) blir blöt och ligger kvar på den kalla marken. Plast kan också riva/spricka; Tänk till exempel på en vattenkanna av plast som är full med vatten. När vattnet fryser expanderar det och plasten går sönder.

utvändig kran
Om det fortfarande finns vatten i kranen och det börjar frysa kan det leda till skador på utvändig kran. Om den är skadad måste du snart köpa en ny. Vattenledningen som går in i huset kan också frysa och gå sönder. Om så är fallet kan läckage uppstå med alla dess konsekvenser. Det är därför viktigt att skydda utomhuskranen ordentligt mot frost. Nyfiken på hur du gör detta? Läs då vår blogg Så skyddar du din utomhuskran mot frost.

(Obearbetat) trä
Särskilt råvirke kan ta mycket skada under vintern. Nederbörd och frost kan göra att trä slits. Som ett resultat blir träet mindre starkt med resultatet att det kan gå sönder. Tänk till exempel på en omålad trädgårdsbänk eller ett trädgårdsbord. Sitsen och ryggen på en trädgårdsbänk är ofta försedda med tunnare trä. Det är just detta trä som kommer att bryta ner snabbare på vintern.

Du kan skydda en trädgårdsbänk genom att sätta in den. Tänk till exempel på boden eller garaget. Om du inte har plats kan du alltid köpa ett skyddsöverdrag. Chansen är stor att du inte har plats att ställa in ditt trädgårdsbord. I det här fallet kan du även köpa ett skyddsöverdrag för detta.

Glas
Du kanske har lite glas ute. Tänk på en vas eller burkar med ljus i. När dessa blir vattenfyllda på grund av nederbörd och det sedan fryser hårt kan det uppstå sprickor i glaset. Se därför till att du tar bort vattnet när det börjar frysa. Du kan också vända på glaset så att inget mer vatten rinner in. Ett annat alternativ är att förvara den på en torr plats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *